ТОВ НВП Систар
Поиск на сайте

Новости

Як обрати якісну сталь для покрівлі

17.06.2021

Довговічність і зовнішній вигляд металевої покрівлі залежить від багатьох параметрів, але на першому місці залишається якісна сталь. Сировиною для покрівельних матеріалів є сталевий металевий лист зі складною системою антикорозійного покриття: оцинковка, пасивуючий шар для кращого зчеплення, грунтовка для вирівнювання покриття і хорошого зчеплення з полімером і полімерне покриття.

 

stal-dlya-krovli

Які параметри визначають якість сталі?

  • Марка сталі. Різні виробники пропонують різний склад сплаву, додаючи туди легуючі й нержавіючі добавки, або очищаючі максимально від кремнію, сірки та інших домішок, які надають металу крихкість. Ринок України використовує для профілювання якісну сталь виробництва Thyssen Krupp (Німеччини), сталь корпорації Arcelor Mittal (виробництво Польщі, Німеччини, Казахстану, Італії), Tata Steel (Туреччина, Індія), SSAB (Швеція, Фінляндія). Але трапляються китайські та не тільки аналоги, з меншою товщиною листа, товщиною покриття цинку і недотриманням технологій прокатки. Кожен виробник маркує свою продукцію, і на початковому аркуші видний код виробника, хоча під підсумковим покриттям покупець його не побачить.
  • Товщина листа без урахування покриття. Для покрівлі великих площ вибирайте товщину листа не менше 0,6-0,8 мм, тоді як навіси та козирки можна крити тонким листом 0,4 мм. Вимірюється за допомогою мікрометра.
  • Товщина цинкового покриття. Не дивлячись на полімеризацію, оцинкований метал служить помітно довше. Грає роль, як спосіб оцинкування (гарячий з зануренням у ванну залишає напливи та інші дефекти поверхні, оптимальний електролітичний або термодифузійний), так і товщина шару: норма 225-275 г \ кв.м. Покриття китайської сталі може бути різною, у більшості випадків 140-150 г \ кв.м., від цього і залежить тривалість служби покрівлі.
  • Наявність пасивуючого шару і грунтовки. Багато виробників намагаються здешевити виробництво, прибравши проміжні шари, але в підсумку навіть товсте полімерне покриття відшаровується, оголюючи метал і даючи доступ кисню: в місцях ударів або навіть при транспортуванні листа вже можна помітити тріщини та пошкодження на шарі полімеру: ознака низькосортних покрівельних матеріалів.
  • Тип полімерного покриття рулонної або листової сталі і його характеристики. Для покриття профнастилу та металочерепиці використовують поліестер (недорого, не вигоряє, але невеликий шар), пурал (більше товщина полімерного покриття, більше варіантів текстур, дорожче), пластизол (товсте і міцне, але боїться високих температур і схильне до вигоряння кольорів з часом) і ПВДФ (краще за принцип роботи даного продукту, не боїться сонця, але одне з найдорожчих). Тип поверхні (матове або глянсове) ніяк не пов’язано з якістю сталі: тільки естетика. Звертайте увагу на якість нанесення покриття і відсутність дефектів, таких як напливи, поздовжні прокраси, залипання, дефекти кольору, зникаючі плями, заломи листа, нарости й т.п. Оцінюйте якість поверхні візуально. Лист з двостороннім полімерним покриттям служить на 5-10 років довше, ніж з одностороннім.
  • Наявність гарантії від заводу-виробника покрівельних матеріалів.

Заощадивши на якості, ви економите на довговічності покрівельного покриття: матеріали з хорошими характеристиками служать 50 років і більше.