ТОВ НВП Систар
Поиск на сайте

Новости

Чому оцинкована сталь один з найбільш затребуваних матеріалів

07.05.2021

Оцинкована сталь в рулонах і листах займає найбільшу частку в загальному продажу металопрокату. Вона має перевагу перед неоцинкованою й оксидованою, через те, що захищена від корозії та може якийсь час зберігатися перед використанням.

Параметри оцинкованої сталі

Товщина сталевого листа варіює от 0,45 до 2,55 мм. За товщиною розрізняють тонколистовую (0,45-0,8 мм), середню (0,8-1,8 мм) і товстолистову (понад 1,8 мм). Залежно від показників товщини й пружності сталь може бути запропонована в рулонах або листах.

Сталеві листи виробляють двома способами: холодною або гарячою прокаткою. У першому випадку холодна заготовка пропускається через валки й розкочується в лист заданого розміру. Якість поверхні та міцності виходять вище, ніж при гарячій деформації сталі.

oczinkovannaya-stal-vostrebovannyj-metalloprokat

Залежно від способу виробництва, оцинкований лист може бути призначений для холодного штампування (ХШ), під фарбування (ПК), для холодного профілювання (ХП) і загального призначення (ОН). Легуючі добавки та домішки, що збільшують твердість і стійкість, здатність до витяжки, дозволяють надавати різні показники твердості, гнучкості, в’язкості та ваги листу, що робить його придатним для різних сфер діяльності.

Оцинкування – важливий етап виготовлення металозаготовки: шар цинку перешкоджає контакту сталі з повітрям і появі іржі, що знижує термін служби металу. Нерівномірне оцинкування, тонкий стирающийся шар або легке розтріскування покриття – це дефекти, які знижують якість оцинкованого листа. Оптимальним вважається рівномірної товщини шар цинку 30-40 мкм, хороший – до 60 мкм. Якість оцинкування заготовлення залежить від застосовуваного методу: занурення в ванну з розчином, напилення, використання хімічних і електричних каталізаторів впливає на шар цинку, його адгезію з виробом, рівномірність покриття, якість поверхні, візерунок, нанесення на важкодоступні місця.

Які види сталевого листа пропонуються до продажу?

  • Лист сталевий гарячої прокатки – опалубка, металева покрівля в рулонах, виготовлення покрівельних гофрованих листів, обшивка складів, ангарів, гаражів та інших приміщень на основі металоконструкцій.
  • Лист сталевий холодної прокатки – володіє більш широкою сферою застосування, завдяки більшій міцності, твердості та жорсткості. Йде на виготовлення покрівельних матеріалів, обшивки, корпусу побутової техніки, автомобілів, верстатобудування, приладобудування, сільськогосподарська техніка.
  • Лист сталевий рифлений з ромбічним або сочевичним візерунком для зниження ковзання. Сталь товстолистова, використовується в будівництві для пандусів, сходових майданчиків, при виробництві вантажної техніки і т.п.
  • Просічно-витяжні оцинковані листи – листи з прорізами та поверненими вертикально гранями. Така конструкція легше суцільного листа і зовсім неслизька, володіє повітро- і світлопроникністю, тому використовується для спорудження сходових прольотів, площадок на промислових підприємствах і будівництвах.

Переваги оцинкованого сталевого листа:

  • Універсальність і широка сфера застосування: оцинкована сталь може застосовуватися як будівельний матеріал, для виготовлення профільованих покрівельних матеріалів (металочерепиця, профнастил), як облицювальний матеріал, під штріпси, на виготовлення труб, добірних покрівельних елементів, корпусів, коробів і т.п.
  • Стійкість до корозії: іржа не виникає до тих пір, поки ціле цинкове покриття. Шар полімеру, нанесений поверх цинку, продовжує термін служби листа до 50 років і більше.
  • Доступна цінова категорія, особливо якщо мова йде про сучасних покрівельних і облицювальних матеріалах.
  • Довговічність.
  • Простота монтажу, завдяки порівняно невеликій вазі листів.

Ціна листового металу в Україні формується, виходячи з параметрів стали, способу виготовлення та оцинкування, необхідності додаткових покриттів і профілювання.