ТОВ НВП Систар
Поиск на сайте

Новости

Марки сталі: види і розшифровка

24.04.2020

Незважаючи на асоціацію з залізом, сталь – це сплав. І в цьому сплаві, крім заліза, знаходиться безліч домішок, які так чи інакше впливають на фізико-хімічні властивості матеріалу: а значить, сталь сталі – різниця. І, оскільки матеріал може істотно відрізнятися за своїми властивостями, сталь класифікують за різними ознаками й маркують, щоб в подальше виробництво можна було відібрати матеріал із заданими характеристиками.  

За якими ознаками відбувається класифікація та маркування сталей?

За ступенем легування:

Легуючі добавки роблять сталь більш міцною, стійкою до корозії, впливу магнітного поля і т.п. За змістом легуючих добавок сталь буває:

  • Низьколегована – частка легуючих елементів в складі не перевищує 2,5%.
  • Середньолегована – 2,5-10%.
  • Високолегована – понад 10% складають легуючі добавки.

За якістю сталі:

До якісних характеристик відносять: твердість, міцність, стійкість до корозії, довговічність, термостійкість і інші. Також якість має на увазі мінімальний відсоток домішок фосфору (до 0,02%) і сірки (до 0,015% для найвищих показників), які негативно впливають на міцність і термостійкість сталі.

Сталь поділяють на:

  • Якісну;
  • Високоякісну;
  • Особливо якісну.

За призначенням:

Мається на увазі ті функції, які може виконувати даний матеріал. Види сталі:

  • Конструкційна (0,07-0,8% вуглецю) – здатна нести навантаження в якості опори, наприклад, в складі каркаса будівель;
  • Інструментальна (0,7-1,3% вуглецю) – володіє підвищеною твердістю і міцністю. Це інструменти для обробки дерева, металу, каменю, монтажних робіт;
  • Прецизійна (з особливими властивостями, вуглецю понад 1,3%) – сталь підвищеної твердості та з можливістю точної обробки – для виробництва високоточних інструментів, в т.ч. хірургічних. Сюди ж відноситься надання сталі таких особливих властивостей, як жароміцність, зносостійкість, нержавіюча сталь, сталь з особливими магнітними або тепловими властивостями.

За способом розкислення:

Сюди відносять залишковий вміст кисню після процесу розкислення в плавильної печі:

  • Спокійна (сп);
  • Полуспокійна (пс);
  • Кипляча (кп) – з великим залишковим відсотком кисню;
  • Зварювальна (зв).

Які позначення маркувань сталей часто зустрічаються?

Позначення маркування може містити букви та цифри. Цифри, як правило, позначають процентний вміст легуючих добавок або зазначених елементів в складі сталевого сплаву; також можуть позначати категорію якості матеріалу. Букви позначають скорочене позначення виду, призначення, якості та інших показників сталі. Для повної розшифровки існують словники маркувань та спеціальні методичні посібники. Які бувають марки сталей, і популярні їх позначення ми будемо розбирати далі:

Ст – сталь без легуючих добавок.

Цифра після Ст – відсоток вмісту вуглецю (Ст2 – сталь з часткою вуглецю 0,2%). Однак, якщо відсоток вуглецю або іншого елемента нижче (наприклад, 0,02%), то позначення йде в сотих частках відсотка: Ст58 сталь з вмістом вуглецю 0,058%; Ст20 – вуглецю 0,02%.

Кп, пс, сп, св – сталь за вмістом кисню (літери після Ст і цифри, що позначає частку вуглецю: Ст3кп) – кипляча, півспокійна, спокійна і зварювана.

Пп – метал зі зниженою проколіваємостю.

К – якісна вуглецева сталь, ставиться в кінці маркування.

Г – в середині маркування з цифрою – відсоток вмісту марганцю. Якщо цифри немає, то вміст марганцю до 1%.

Х – відсоток вмісту легуючого елемента – хрому, з цифрою або без, якщо хрому менше 1%.

Л – ливарна конструкційна сталь, в кінці маркування.

С – будівельна сталь. Ставиться на початку маркування із зазначенням цифри – межі текучості. Наприклад, С390К – будівельна сталь з межею плинності 390, якісна. Може стояти в кінці після вказівок вмісту домішок.

С в середині маркування може позначати відсоток вмісту кремнію.

Т – термозміцнена сталь. Ставиться в кінці: С390Т – будівельна з плинністю 390 термозміцнена.

Е – з особливими магнітними властивостями, ставиться на початку маркування: наприклад, ЕХ9К5 – сталь для виробництва потужних магнітів.

А – високоякісна сталь, в кінці маркування. Буква «А» на початку маркування буде позначати вже не якість, а тип сталі – в даному випадку автоматну сталь.

У – вуглецева інструментальна сталь, на початку маркування: У8ГА вуглецева інструментальна, 8% вуглецю, Г – підвищений вміст марганцю, А – високоякісна сталь.

Е – електротехнічна сталь.

АС – автоматна сталь, легована свинцем, на початку маркування.

Р – швидкоріжуча міцна інструментальна сталь.

Ш – шарикопідшипникова сталь, мало схильна до стирання.

Ю – відсоток вмісту алюмінію в сталі 0,03-0,1%.

Ч – зміст рідкоземельних металів: титан, кальцій, церій, цирконій.

0 з цифрою – частка вуглецю в складі.

В з цифрою – вольфрам в складі. Без цифри – вміст менше 1%.

Ф з цифрою – частка ванадію.

М з цифрою – частка молібдену.

К з цифрою – відсоток кобальту.

Д – підвищений вміст міді.

Розшифровка деяких марок сталей

Ст3сп5 – сталь спокійна, 5-ї категорії з вмістом вуглецю 0,3% (нелегована, конструкційна) – підходить для створення несучих конструкцій.

Р6М5Ф2К8 – сталь швидкоріжуча, зі складу якої входить: 5% молібдену, 2% ванадію, 8% кобальту. Сюди ж входить і вольфрам, але його зміст змінюється.

ХВГ – до складу сталі входить хром, вольфрам і марганець, кожного менше 1%.

У8ГА – інструментальна сталь, вуглецю 0,8%, марганцю менш як 1%, високої якості.

С345Д – будівельна сталь з межею плинності 345 і міддю менше ніж 1%.

Завдяки описаним вище даними навіть не професіоналові буде легко розібратися, як розшифрувати маркування сталі з вмістом різних хімічних елементів. Дане маркування сталі була розроблена вже давно, і використовується в даний час не тільки в Україні, але і в країнах СНД.

У цій статті ми постаралися розібрати позначення, які найчастіше зустрічаються, в яких описується властивості та принципи маркування сталей. Дуже рідко зустрічаються не стандартні індекси та тоді для розшифровки вам необхідно використовувати довідники.

В асортименті ТОВ НВП «Сістар» – високоякісна оцинкована рулонна сталь і оцинкована рулонна сталь з полімерним покриттям. Компанія також реалізує листовий оцинкований прокат завтовшки від 0,3 до 3,0 мм. Розміри листа: 1000х2000 мм і 1250х2500 мм.

Параметри сталі та ціни можна уточнити у наших менеджерів за номером телефону: +38 (050) 789-26-26