ТОВ НВП Систар
Поиск на сайте

Новости

Види і застосування листового металопрокату

15.05.2019

Листове залізо використовується практично у всіх видах промисловості. Це заготовка для будівельних матеріалів, машин і механізмів, верстатів і агрегатів. Листовий прокат може бути надано виробником у вигляді рулонної сталі (тонколистова сталь) або в листах однакового розміру і товщини (товстолистова). Універсальний листовий металопрокат використовується в різних сферах, тому відрізняється за деякими параметрами.

Рулонная сталь, листовая сталь, виды и применение листового металлопроката

Види листового прокату:

  • Гарячекатана сталь.

У цю категорію входить листовий металопрокат, отриманий шляхом прокатки металу на прокатному стані та наступною термічною обробкою. Має матову шорстку поверхню. Вважається більш бюджетним, ніж інші види металопрокату. Підрозділяється на тонколистовий (товщина від 0,4 до 3,9 мм) і товстолистовий (від 4 до 160 мм). Тонколистовий прокат може бути випущений в рулонах, тоді як лист більшої товщини можна деформувати при згинанні рулону, тому він складується в листах.

За типом сталі гарячекатана сталь може бути конструкційною (високолегованою) і низьколегованою. Перший вид виробляється з легованої вуглецевої сталі та відрізняється від другого підвищеною стійкістю до корозії, перепадів температур, більш якісної та гладкою поверхнею, стійкістю до механічних пошкоджень і простотою в обробці.

Сфера застосування: шовні трубопроводи, мостові Клепані металоконструкції, зварні вуличні металоконструкції та вироби, деталі для автомобілебудування і побутової промисловості.

  • Холоднокатаний лист.

Лист отримано без термічної обробки, шляхом прокатки пластичної сталі на стані без нагріву. Завдяки додатковій обробці листа, його поверхня виходить більш гладкою, товщина – рівномірною, а сам лист легше піддається подальшому формуванню заготовки.

Сфера застосування: холоднокатаний лист використовується як профіль для виробництва деталей складної форми. Це можуть бути корпуси автомобілів і побутової техніки, будівельні матеріали й т.п.

  • Лист з полімерним покриттям.

Це лист холодної або гарячої прокатки, на який нанесено додаткове покриття, в основі якого можуть бути емалі, фарби, плівки або напилення. Полімерне покриття створюють додатковий захист від впливу навколишнього середовища, продовжують термін служби виробу і покращують його естетичні властивості.

Сфера застосування: лист з полімерним покриттям використовується для виготовлення металочерепиці, профнастилу та інших видів виробів.

  • Оцинкований лист.

Являє собою лист холодної або гарячої прокатки з нанесенням захисного цинкового покриття. Як правило, оцинкування відбувається електролітичним способом. Використовується продукт холодної прокатки з вуглецевої (легованої) сталі через його однорідність і кращої якості поверхні. Товщина листа для оцинкування – 0,5-2,5 мм. Оцинкування захищає метал від вологи та продовжує термін його служби.

Сфера застосування: оцинкований лист застосовується в медицині, будівництві (покрівельні роботи), облицюванні будівель і харчової промисловості.

  • Гофрований лист.

Це оцинкований лист хвилеподібною формою товщиною від 0,4 до 0,75 мм.

Сфера застосування: облицювання будівель, сендвіч-конструкції й панелі, внутрішні перегородки, огорожі навколо будівництва і т.п.