ТОВ НВП Систар
Поиск на сайте

Новости

Гаряче цинкування листів

12.12.2019

Метал – універсальний матеріал, ворог якого один: поступове окислення. Продовжити термін служби металевого листа можна нанесенням на нього захисного шару металу або іншої речовини, яка менш схильна до окислення. Оптимальний спосіб захисту виробу з металу, з огляду на вартість і результат процесу – нанесення на металевий лист шару цинку. Зчеплення молекул цинку зі сталлю досить міцне, в результаті утворюється оксид цинку, що покриває всю поверхню аркуша більш-менш рівним тонким шаром, в залежності від способу нанесення. З’єднання міцне і прекрасно справляється із завданням захисту металевого листа від окислення до моменту істотного пошкодження або стирання шару цинку.

Гаряче цинкування – найпоширеніший спосіб захисту металевих листів невеликої товщини: від 0,3 до 3 мм. При цьому попередньо підготовлений сталевий лист опускають у ванну з розплавленим цинком. Перевагою цинку є порівняно низька температура плавлення: всього 420 градусів Цельсія, що істотно нижче температури плавлення сталі.

Шар цинку, що покриває лист при гарячому способі оцинковки, буде мати товщину від 40 до 80 мікрон. Не потрібно ніяких додаткових витрат, обладнання та дій: електрики, хімічних реагентів і т.п.

Поверхня металу для кращого зчеплення молекул з молекулами цинку повинна бути очищена і покрита флюсом – складом, який не дає металу окислюватися до моменту оцинкування і забезпечує щільне зчеплення між шарами.

Перевагою гарячого оцинкування також є можливість покриття готового виробу: вже нарізаних листів, плоских деталей без гвинтових з’єднань і малих отворів, стрічок, труб і т.п.

Має гарячий спосіб і недоліки: шар покриття регулюється тільки температурою і швидкістю занурення виробу у ванну з розплавленим цинком. При цьому товщина захисного шару цинку може бути різною на різних краях листа і мати напливи до 0,5-0,8 мм. Це вкрай небажано для листа, який знаходиться на увазі (оцинковане огородження, нефарбовані водостоки на фасадній частині будівлі), а також для виробів з отворами малих діаметрів (діаметр отвору зменшується, утруднений монтаж наявними метизами) і різьбленням (різьблення згладжується).

Також неможливо захисне оцинкування великих виробів (через обмежені розміри ванни з розплавленим цинком). Це стосується рулонної сталі та готових профлистів великої довжини.

Які способи захисту металу застосовуються у випадках, коли гаряче оцинкування неможливо?

Якщо виріб має велику товщину (понад 3 мм), довжину (понад 2 м), отвори малого діаметра або різьблення, то покриття гарячим цинком може виявитися недостатньо якісним. У цих випадках застосовуються методи холодного оцинкування, які включають:

  • Обробку листа цинковмістовою фарбою;
  • Гальванічний спосіб – має на увазі електрохімічне осадження цинку на поверхні сталі;
  • Термо-дифузний спосіб оцинкування – при високих температурах і під впливом газу, молекули цинку приєднуються до поверхні металу;
  • Газодинамічне оцинкування – цинкове покриття наноситься на надзвуковій швидкості;
  • Шипування – для нанесення цинку використовується спеціальний розпилювальний пристрій.