ТОВ НВП Систар
Поиск на сайте

Новости

Що краще: оцинкована сталь або нержавіюча сталь

24.07.2020

Головний ворог сталі – корозія, яка відбувається в результаті окислення виробу. Саме корозія і поява іржі скорочують терміни служби сталевих виробів, в той час, як захищені вироби служать десятиліттями й більше. І основними рентабельними й практичними способами захисту сталевого металопрокату від іржі є наступні:

  • Оцинкування – покриття захисним покриттям цинку, яка не окислюється. Поки служить покриття – метал захищений від окислення;
  • Виробництво сплаву з домішкою хрому в кількості не менше 10,5%, який сам по собі не реагує з киснем. Крім хрому застосовуються інші метали для домішок.

Оцинкованная сталь

Характеристики оцинкованого листа

Оцинковкою називають рулонну або листову сталь, покриту шаром цинку. Покриття може здійснюватися різними способами: із застосуванням нагрівання, електрики або хімічного впливу. Цинкове покриття, отримане різними методами, відрізняється товщиною покриття, проникненням цинку у верхні шари металу й адгезію шару, наявність візерунка кристалізації, рівномірністю і відсутністю напливів.

Оцинковка може бути нанесена на сталь з одного або двох сторін: другий варіант надійніше. Також надійність покриття може залежати від складності конструкції виробу: наприклад, дрібні отвори можуть виявитися не оцинковані.

Оцинкована листова сталь використовується для виробництва металопрофілей, профнастилу, металочерепиці, вентиляційних труб і каналів, систем водостоку і добірних покрівельних елементів.

Характеристики нержавіючої сталі

Нержавіюча сталь містить легуючі добавки, як вуглець (менше 1,2%), кобальт, ніобій, молібден, титан, нікель і інші. Основним легуючим елементом в складі сплаву є хром, зміст якого, в залежності від марки сталі, може досягати 20%. Виробляється в спеціальних печах методом електроплавки або киснево-конверторним способом. Оцинкування на виріб вже не наноситься, частково через відсутність необхідності та частково – через погану адгезію нержавійки та оцинковки.

Якісна нержавіюча сталь немагнітна, не утворює шкідливих сполук при нагріванні, добре зварюється і деформується гарячим і холодним способом, не руйнується при впливі їдких кислот.

З нержавійки виробляється посуд, каркасні елементи будівель і споруд, басейнів і ліфтів, а також декоративні будівельні елементи.

 

Порівняльні характеристики нержавіючої та оцинкованої сталей

Межа міцності на розрив

Лідирує нержавіюча сталь, показники якої понад 450 МПа проти 300-320 для оцинковки.

Твердість

В середньому однакова: близько 250 НВ з незначними коливаннями для різних сплавів.

Стійкість до їдких кислот

Оцинкована сталь, на відміну від нержавіючої, руйнується під впливом їдких кислот, таких як соляна або сірчана.

Вогнестійкість і пожежна безпека

Обидва матеріали надійні по обох параметрах.

Корозійна стійкість

У оцинковки вона залежить від товщини й цілісності цинкового покриття: всі непокриті місця починають окислюватися з часом.

Корозійна стійкість нержавійки залежить від її марки (тобто, складу сплаву). Популярним матеріалом є сталь 300-х серій (AISI 304 12Х18Н10Т, ГОСТ 5632). Але і вони не вічні, просто чинять опір корозії значно довше оцинковки.

Термін служби виробу

При якісному двосторонньому оцинкуванні сталь слугує до 25 років, тоді як термін служби гарної нержавійки майже вдвічі більше, і становить близько 50 років.

Ціна

Безпосередньо залежить від способу виробництва (і його вартості), а також якості продукції. В середньому ціна нержавіючої сталі майже у два рази перевищує ціну оцинкованої за кг.